top of page

Periodiek of intermitterend vasten

Updated: Nov 24, 2019

Vasten klinkt verschrikkelijk maar het is wetenschappelijk bewezen dat er wel degelijk een voordeel is om te regelmatig eens te vasten. Voordat je een oordeel velt moet je het misschien eens proberen.


Periodiek vasten werd voor het eerst populair in 2012 toen de Britse arts en BBC-journalist Michael Mosley een documentaire maakte (Eat, fast and live longer) en een boek over de praktijk publiceerde (The fast diet).

Vasten was voor onze voorouders volkomen normaal. Als jagers-verzamelaars was er immers niet altijd voedsel beschikbaar, zoals na een jacht zonder succes, en moesten ze soms noodgedwongen langere periodes zonder eten doorkomen. Omdat we geen toegang hadden tot een stabiele voedselvoorziening is ons lichaam aangepast aan deze manier van eten. Tot de agrarische revolutie....

Op een evolutionaire tijdslijn is dat helemaal niet lang geleden en heeft ons lichaam bijgevolg nog niet de kans gehad zich aan te passen aan deze nieuwe levenstijl. Dit betekent dat intermitterend vatsen een gezonde manier van eten kan zijn, met grote voordelen voor uw algehele welzijn.


Intermitterend vasten kan gewichtsverlies helpen

De wetenschap achter periodiek vasten (IF)


Voedsel dat we eten (vetten, koolhydraten, eiwitten) wordt afgebroken tot kleine moleculen (vetzuren, suiker en aminozuren) in onze darmen. Deze moleculen komen via de darmwand in onze bloedbaan terecht en worden door onze cellen gebruikt als energie en bouwstenen. Als onze cellen niet alle suiker gebruiken, slaan we het op in onze vetcellen als vet. Maar suiker kan onze cellen alleen binnendringen met insuline, een hormoon dat in de alvleesklier wordt gemaakt. Insuline brengt suiker in de vetcellen en houdt het daar.


Tussen de maaltijden door, zolang we geen tussendoortje nemen, zullen onze insulinespiegels dalen en kunnen onze vetcellen vervolgens hun opgeslagen suiker afgeven om te gebruiken als energie. We verliezen gewicht als we onze insulinespiegels laten dalen. Het hele idee van IF is om de insulineniveaus ver genoeg en lang genoeg te laten dalen zodat we ons vet verbranden.



Een aantal varianten van periodiek vasten


Vasten houdt in dat je tijdens een bepaalde periode je voedselinname beperkt tot water, koffie, thee of eventueel dieet dranken.

Je kan 2 dagen op 7 vasten (#5:2 fast) of eerder elke dag een deel van de dag vasten (#16:8 fast). Elk van deze methodes heeft zijn voor-en nadelenen je kan alleen maar aan den lijven ondervinden wat voor jou het beste werkt.


Ik kan de 5:2 methode niet echt aan omdat ik chagrijnig wordt als ik honger heb. In combinatie met keto heb ik echter helemaal geen moeite met de 16:8 methode. Ik voel me er zelfs heel goed bij. De reden is dat ik gedurende de uren waarin ik voedsel opneem (tussen 12u en 18u) behoorlijk wat vetten consumeer. Deze geven me een langdurend verzadigend gevoel en ik kan dus gerust de hele nacht en ochtend overbruggen zonder honger.

Als de honger toch begint te knagen neem ik enkel een vetbommetje bij een tas thee.


Ik voel me goed en energiek bij de 16:8 methode. In combinatie met keto heb ik nooit last van honger.

Keto-dieet en periodiek vasten


Het combineren van het keto-dieet met periodiek vasten kan u helpen ketose sneller te bereiken dan een keto-dieet alleen. Het kan ook leiden tot meer vetverlies. Hoewel deze methode voor sommigen misschien wonderen doet, is het niet nodig om beide te combineren, en sommige mensen moeten deze combinatie vermijden.

Zwangere vrouwen of vrouwen die borstvoeding geven en mensen met een geschiedenis van ongeordend eten moeten echter periodiek vasten vermijden. Ook mensen met bepaalde gezondheidsproblemen, zoals diabetes of hartaandoeningen, moeten een arts raadplegen voordat ze periodiek vasten of het keto-dieet proberen.



Referenties




Commentaires


bottom of page