top of page

Keto mergpijpjes

Dit dessertje is behoorlijk wat werk maar het is het dubbel en dik waard. Ik was zelf eigenlijk geen grote fan van de Lotus mergpijpjes maar de keto versie van dit snoepgoed kan ik heel erg smaken, en het ziet er nog mooi uit ook.


Met de mergpijpjes kan je uitpakken als toetje bij de koffie.


Ingrediënten


Cake

  • 110 g boter

  • 100 g erythritol

  • 85 g amandelpoeder

  • 3 eieren

  • 1 theelepel vanille essence

  • 20 g kokosbloem

  • ½ theelepel bakpoeder

  • mespuntje zout

Marsepijn

  • 100 g mascarpone

  • 60 g erythritol (of meer als je een zoetekauw bent)

  • Mespuntje xanthaangom

  • water

Vulling

  • 100 g mascarpone

  • 30 g erythritol (of meer als je een zoetekauw bent)

Chocolade coating

  • 85 g suikervrije chocolade

  • 10 g boter



Bedreidingswijze


  1. Laat de boter op kamertemperatuur komen.

  2. Maak ondertussen de marsepein.

  3. Meng het amandelpoeder met de erythritol en het mespuntje xanthaangom. De gom is niet essentieel maar het maakt het uitrollen van de marsepein nadien eenvoudiger. Je kan er ook voor kiezen om eiwit te gebruiken ipv gom en water.

  4. Voeg voorzichtig water toe en meng alles goed. Je hebt snel teveel water dus wees voorzichtig.

  5. Kneed de marsepein en rol de marsepein tot een staaf, verpak hem in vershoudfolie en bewaar hem in de koelkast.

  6. Ondertussen is de boter op kametemperatuur en kunnen we de cakjes bakken.

  7. Verwarm de over tot 170°C.

  8. Voeg erythritol toe aan de boter en meng met de handmixer tot het geheel licht schuimend is

  9. Voeg het amandelpoeder toe en meng opnieuw.

  10. Werk geleidelijk de eieren door het beslag waarbij je goed mengt na toevoegen van elk ei..

  11. Voeg de vanille essence toe.

  12. Meng tenslotte de kokosbloem, het bakpoeder en het zout voorzichtig door het beslag.

  13. Schep het beslag in een ingevette bakvorm. Ik gebruik een siliconen vorm voor 12 minicakejes, dan moet ik nadien de cakjes enkel overlangs in 2 te snijden.

  14. Bak op 170°C tot de cake goudbruin is (ongeveer 30 minuten).

  15. Maak ondertussen de creme vulling door de mascarpone met de erythritol te mengen. Zet opzij voor later.

  16. Wanneer de cake voldoende gebakken is, haal je deze uit de oven en laat je de cake voldoende afkoelen.

  17. Snij er dikke staafjes uit of haal de individuele cakejes uit de vormpjes. Snij vervolgens elk staafje overlangs in 2.

  18. Rol de marsepein uit tot je een dunne plak krijgt.

  19. Smeer de cremevulling op één helft van het staafje cake en leg de tweede helft erbovenop. Herhaal voor de andere staafjes.

  20. Smeer nu cremevulling aan 3 kanten (zijkant, top en zijkant) van elk samengesteld staafje.

  21. Leg de staafjes mooi aansluitend met de ingesmeerde zijkant op de marsepein. Je kan de marsepein al afsnijden aan de niet-ingesmeerde kant.

  22. Rol nu de staafjes naar de ingesmeerde top terwijl je goed aandrukt.

  23. Rol ze verder naar de tweede ingesmeerde zijkant en snij de marsepein af ter hoogte van de niet-ingesmeerde onderkant.

  24. Snij de marsepein tussen de staafjes door en leg de staafjes opzij voor de chocolade coating.

  25. Smelt de choclade en boter au bain marie.

  26. Dompel beide zijkanten en de onderkant van elk staafje onder in chocolade.

  27. Leg ze op een anti-kleefplaat (of een plank met vershoudfolie) en laat ze harden in de koelkast.

Comments


bottom of page