Dit populair frans dessert zijn drijvende eilandjes van merengue in een zee van crème anglaise. Een keto versie is eigenlijk heel eenvoudig te maken omdat het volstaat om de suiker en de melk te vervangen door ketovriendelijke ingrediënten zoals erythtritol amandelmelk of room.
Afgewerkt met geroosterde amandelschilfers, bresilienne of vers fruit, deze îles flottantes kunnen altijd bekoren
Ingrediënten
Crème anglaise
3 eierdooiers
40 cl amandelmelk (of 30 cl room en 10 cl water)
1 vanillestokje (of 1 eetlepel vanilla essence)
30g erythritol of een andere suikervervanger (poedervorm is aan te raden met niet noodzakelijk)
Eilandjes van merengue
3 eiwitten
30 g erythritol of een andere suikervervanger (poedervorm is aan te raden met niet noodzakelijk)
snufje zout
Bedreidingswijze
Crème anglaise
Breng de amandelmelk (of aangelengde room) aan de kook met het hele vanillestokje erin (vanille essence is een goedkoper alternatief). Haal het vanillestokje eruit als de melk kookt, snijd het in de lengte doormidden en schraap met de botte kant van een mes het merg eruit. Voeg dat toe aan de melk en laat 5 minuten trekken.
Splits de 3 eieren. Zet het eiwit apart voor later. Voeg erythtritol toe aan de eierdooiers en klop met een garde tot een licht schuimende mousse ontstaat.
Voeg een klein deel van de warme melk toe aan het eigeelmengel. Voeg dan het eigeelmengsel toe aan de rest van de warme melk. Verwarm het geheel opnieuw op laag vuur zodat de crème iets dikker wordt. Roer voortdurende met een houten lepen en laat het mengsel vooral niet koken want dan krijg je roerei. De crème is voldoende ingedikt wanneer je een streep kan trekken in de crème die aan je lepel hang en deze streep zichtbaar blijft.
Eilandjes van merengue
Klop de eiwitten met het snufje zout en 30 g erythtritol tot je stevige witte pieken kan zien.
Ondertussen breng je water in een grote kookpot tot het kookpunt.
Maak quenelles van het eiwitschuim en drop deze in het hete water. Draai de quenelles na 1-2 minuten zodat ze ook de andere kant kunnen garen.
Haal de quenelles uit het water en plaats ze op een schaal met nat keukenpapier.
îles flottantes
Schep de crème anglaise in een schoteltje of diep bord.
Leg er 1 of 2 quenelles in.
Werk af met geroosterde amandelschilfers en suikervrije caramel of keto bresilienne.
Comments